Däcksökning Sök återförsäljare

Nyheter

Konceptdäck av 90 % hållbara material

12 januari 2024

Toyo Tires ställer ut ett konceptdäck som använder 90 % hållbara material på Tokyo Auto Salon 2024.

Idag presenterar Toyo Tires sitt hållbara konceptdäck på bilmässan Tokyo Auto Salon. Däcket, tillverkat av 90 % hållbara material, är ett steg framåt mot en lönsammare framtida mobilitet. Fram till idag har den högsta andelen av hållbara material som använts för våra däck varit 50 %. Denna bedrift gjordes med Open Country-däck som används på Dakarrallyt 2024. Den senaste utvecklingen, som presenterades idag, överträffar denna andel dramatiskt.


Hållbara material kan brett delas in i "förnybara material" som kan återvinnas, såsom material med naturligt ursprung, och "återvunna material", som återanvänds från material som redan har på något sätt använts. Detta konceptdäck använder förnybara material såsom butadiengummi från biomassa, styrenbutadiengummi från biomassa, kiseldioxid gjord av risskalsaska, vegetabilisk olja och biobaserad polyesterfiber (cirka 60 % av totalandelen) och återvunnet material. Vi använder butadiengummi med CO2-ursprung, som vi lyckades utveckla i samarbete med universitetet Toyama University i Japan, samt återvunnen kimrök, återvunnen däckfotsvajer och återvunnen stållina (cirka 30 % av totalandelen).


Målet är att uppnå en användningsnivå på 40 % 2030 och 100 % 2050. Detta konceptdäck är en utvecklingsprodukt som används som språngbräda mot detta mål. Däcket reducerar rulllmotståndskoefficienten och bidrar därmed stort till att minska utsläppen av växthusgaser under hela däckets livslängd samt till att förbättra räckvidden av däck för elbilar. Däcket uppnådde den högsta klassen för rullmotstånd i den japanska däckmärkningen. I framtiden vill Toyo Tires utveckla ytterligare tekniska innovationer avseende praktisk tillämpning, utveckling och marknadsföring av produkter som bidrar till att förverkliga ett hållbart mobilt samhälle. 

*Först bland de råmaterial som behövs till att nyttiggöra däck, dvs. material som är erkända för att minska miljöpåverkan.